Szabadulás sérelmeink fogságából. A megbocsátás

A kutatások szerint a meg-nem-bocsátott sérelmek hatására szervezetünkben ugyanolyan változások zajlanak le, mint a tartós stresszhelyzetben lévő személyek szervezetében. A megbocsátás hiánya nemcsak szervezetünkre, hanem hangulatunkra is hatással van: azok, akik valamilyen meg-nem-bocsátott sérelmet éltek át, általában magasabb szorongás- és depressziószintet mutatnak… A megbocsátás hiányának komoly ára van: a sérelem által kiváltott negatív érzelmek ahelyett, hogy gyengülnének, egyre erősebbé válnak és károsan hatnak testi és lelki egészségünkre.„Bizonyos, hogy aki bosszút melenget, az maga tartja sebeit nyitva”.

Állandóan fáradt vagy? Ingerült, vagy éppen magadba forduló? Semmihez nincs energiád? Ennek bizony sok oka lehet, és csak akkor tudsz mit kezdeni velük, ha tudod: mi az ok. A kimerültség nagyon sok minden miatt felléphet. Lehet testi és lelki oka, lehet.A depresszió egyre elterjedtebb manapság – nem is csoda, a túlzott elvárások, az elidegenedés, a stressz mind-mind kiváltója lehet a mélabúnak. Ha ráadásul éppen valami nagyobb veszteség is ért, máris nem kell csodálkoznod, ha nem érzel magadban motivációt semmire.  Megmagyarázhatatlan okokból sírva fakadsz, rosszul alszol: ezt a betegséget ráadásul nem kell feltétlenül valami külső tényezőnek kiváltania, belülről is jöhet –. Stressz – napjaink egyik jelszava.Annyi a feladatod, hogy megismerd egyéni stressztűrő képességedet, és igyekezz ne túl gyakran átlépni.
A stresszreakció több fázisból áll, és ezek közül az utolsó a kimerülésé.Ilyenkor ellenállóképességed is csökken, és a máskor enyhe betegségek akár krónikussá is válhatnak. Talán már hallottál róla, talán magad is hiszel abban az elméletben, hogy a pszichés gondok testi tüneteket okozhatnak. Így van ez a kimerültségnek ebben a típusában is, az elfojtott stressz, meg nem oldott problémák gyulladásokat is okozhatnak a szervezetben.

Kapcsolat a krónikus fájdalom és az elhízás között

A korábbi vizsgálatok a túlsúlyos emberek krónikus fájdalmát az ízületek rendellenességével magyarázták. Az elhízottak leggyakoribb elváltozását a gerinc alsó részének rendellenessége, valamint a csontok és az ízületek gyulladása jelentik. 3471 beteg családtörténetének és pszichoszociális tényezőinek elhízásra és a krónikus fájdalomra gyakorolt hatását vizsgálták. Megállapították, hogy a túlsúlyos egyének a normál súlyúakhoz képest gyakrabban számoltak be hátfájdalomról, migrénes fejfájásról, izomfájdalomról, hasi fájdalomról, valamint más fájdalmak széles palettájáról. Az eredményeket megjelent tanulmányban kor, nem és depresszió szerint súlyozták. Megállapították, hogy a depresszió, mint viselkedési faktor, szerepet játszik mind az elhízás, mind a fájdalom kialakulásában. A depressziósak nem mozognak, ami mind az elhízás, mind a heveny és a krónikus fájdalom kialakulását elősegíti. A krónikus fájdalom és az elhízás súlyos probléma a nyugati típusú társadalmakban, becslések szerint az Egyesült Államokban az elhízás évente 118 milliárd, a krónikus fájdalom pedig 70 milliárd dollárt emészt fel.

Ki a fontos: Én vagy Én? Nárcisztikus érzelmek

Egy nárcisztikus karakterű (egyszerűbben: önző)személy: mindig az ő szavának kell érvényesülnie, nem lehet vele kompromisszumot kötni, agresszív szorongással reagál minden olyan helyzetben, ahol azt érzi, az ő érdekei csorbulhatnak.  Olykor kíméletlennek is mutatkozhat, amennyiben érzéketlen hidegséggel kezeli embertársai érzelmi szükségleteit, mert minden szituációban csak saját szempontjait érzékeli. Egy ilyen párkapcsolat a másik felet olyan állandó érzelmi erőfeszítésre kényszeríti, amiben – teljesen háttérbe szorítva saját igényeit - a hajdanán meg nem kapott érzelmi nyugalmat kell biztosítania. Gyakran látjuk, hogy a kapcsolatteremtés úgy alakul, valóban egy dependens, alárendelődő ember lesz az az „áldozat”, aki ideig-óráig megpróbálja ellensúlyozni - és „restaurálni” valamilyen pozitívabb irányba – mozdítani, de nem hosszútávon nem megy.

Vársz egy vonatra, ami elvisz jó messzire. Azt viszont nem tudod, pontosan hová érkezel, de nem számít, mert minden mindegy.
     
     
Ha a sértést méltósággal akarod elviselni, tégy úgy, mintha észre sem vennéd. Ha nem tudod semmibe venni, próbáld meg felülmúlni. Ha nem tudod túlszárnyalni, nevess rajta. Ha nem tudsz nevetni, akkor valószínűleg megérdemelted a sértést.

Szólj hozzá!

Címkék: ember

A bejegyzés trackback címe:

https://ennmary.blog.hu/api/trackback/id/tr182224499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása