ennmary 2010.08.07. 21:54

börtönről


Vágjunk egyből a közepébe: Tudtátok, hogy az állami költségvetés szemszögéből nézve 26 egyetemi vagy főiskola hallgató = 1 elítél, egy elítélt költsége napi 8350 forint. Az 1 hónapban 250 200 forint.

1 évben az már 3 000 240 forint. Ha utánaszámolok, akkor szépen kijön, hogy az egész évi adóm nem fedezi, mondjuk "XY" elítélt éves "fogvatartását" ... ej, de szép!
Máris motiváltan dolgozok tovább...

Enyhítendő a börtönök túlzsúfoltságát 2 magánbörtön épül az országban. Jelenleg 11 500 férőhely van az országban, de 18 000 elítélt van a falakon belül. Az minisztérium szerint az "okok között szerepel a hatékonyabb rendőrségi munka, a Btk. számos paragrafusának és a bíróságok büntetési gyakorlatának szigorodása". Szerintem még az okok között kellene lennie, hogy szarnak az emberek a törvényekre és megy mindenki lopni-csalni.
És ugye ha nem adnának ennyi felfüggesztettet, akkor mennyien lennének a börtönökben ...


A magánbörtönért a legnagyobb cégek (OTP Ingatlan Rt.-Hérosz-Magyar Építő Rt. konzorcium, Wallis Ingatlan Rt. stb.) versenyeztek, mivel ez remek üzlet - nekik.
A szombathelyi - már átadott - börtön 9 milliárdba került a befektetőknek és az ő feladatuk az üzemeltetés, karbantartás, az étkeztetés és a rabok foglalkoztatása. És mit kapnak ezért cserébe? Az állam évi 2 milliárd forintot utal át nekik, 15 éven keresztül...

A tiszalöki magánbörtönt a KÉSZ Kft. építi:


"Hosszú távon megéri majd az intézmény üzemeltetése, ráfizetésre nem számítunk, bár ez a cégünk üzleti kockázata" - mondta a jövőről Árvai. Nyereségre egyébként a cég az üzemeltetésen való spórolásból és a rabok foglalkoztatásából (nekik a mindenkori minimálbér egyharmadát kell kifizetni) számíthat. Emellett az épület is a KÉSZ tulajdonában marad, amelyet a 15 esztendős licenc lejárta után akár el is adhat, például a BVOP-nak.

Vissza Szombathelyre. Az átadott börtön pár jellemzője: 13 hektáros terület. Maximum 4 fős, padlófûtéses, zuhanyzós cella. 7 kispályás focipálya és több szabadtéri sétáló. Számítástechnika terem, könyvtár, hangszerek, kondigépek.

A bejegyzés trackback címe:

https://ennmary.blog.hu/api/trackback/id/tr342206319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása