GORKIJ  - AZ ÁRULÓ   (idézetek) ……..

„Úgy látszik, azt hiszik ezek , hogy félek a haláltól,s csak úgy ömlik majd belőlem a bűnbánó beismerés, akár az eső az ereszcsatornából. Micsoda csodabogarak!”

„Minden emberben két lény lakozik: az egyik csak saját magáról akar tudni, a másik emberekre vágyik. De bennem azt hiszem négy ember, lakozik,s ezek mind hadilábon állnak egymással, mindegyik másként gondolkozik.”

„Azt hiszem, az emberek még ifjúkorban, amikor egyénisége kialakulóban van, ereje megfeszítésével csírájában meg kell fojtania magában valamennyi énjét, egyetlen egy, a legjobbon kívül.”

„A kiegyensúlyozott ember mindig hasonlít az ökörre – unalmas vele lenni. Azt hiszem, a kiegyensúlyozottság az önvédelmet szolgáló önkorlátozás eredménye.”

„Némelyek úgy határoztak, hogy ezentúl az élet gyönyöreinek élnek, és banditák lettek; aki ’az élet gyönyöreinek él’  annak közvetve vagy közvetlenül mindig köze van a banditizmushoz.”

„Ó igen – felelte , mélyen sóhajtva. – Igen, eleinte nagyon rémes,az ember azt hiszi, mindenki sejt róla, mindenki megnézi. De aztán megszokja.”

„Nem lehet a lélek szakadékát könyvekkel betömni,s mi több, egyes könyvek veszedelmesen kiszélesítik és kimélyítik ezeket, a szakadékokat. Kevés ember képes meglátni, hogy az életben mindennek van árnyéka, s az igazságok sem mentestek ettől a természetesen fölösleges kolonctól.”

„Hiszen az ember is állat. Hogy eszes állat? Hát aztán: sok eszes állat van az emberen kívül is. Ráadásul megállapított tény, hogy az értelemnek semmi szerepe ebben a dologban: isten ésszel felfoghatatlan.”

„A  jónak több elmélete is van : az evangéliumnak, a korán, a talmud, és még jó néhány könyv. De rossz elméletet, az aljasság elméletét sem nélkülözhetjük kell , hogy legyen ilyen elmélet is . Mindent meg kell magyarázni, mindent, máskülönben, hogy lehet élni.”

„ ’Mi lesz ezután?’ kegyetlenül ostoroztam magam, megpróbáltam kicsiholni magamból egy olyan érzést, amely hajlandó elítélni engem , hajlandó határozottan azt mondani:’Bűnös vagy’ Az eszemmel elismerem, hogy úgynevezett aljas dolgot cselekedtem, de ezt az értelmi belátást nem támasztotta alá semmi féle érzés: nem támasztotta alá sem önvád, sem az undor, sem a megbánás, még a félelem sem.”   

„Én fedeztem fel először , hogy az embereknek nincs ereje tiltakozni az önmagában rejlő aljasság ellen, sőt nem is kell ellene tiltakozni: hiszen jogos és reális fegyver az emberek egymás ellen vívott harcában.”

„Olyan embernek tüntettem fel magam, aki folyton bölcselkedett, s a sok gondolkodás megzavarta  a lelkét, kiölt belőle minden emberit, mindent ami jónak, nemesnek számít.”

„Csak azok a gondolatok élők és hatékonyak, amelyeknek érzelmi töltetük van.”

„ De azok akik az élet átalakítását, az emberek átnevelését tekintik feladatuknak,tévednek, ha azt hiszik , hogy a harcban minden eszköz megengedhető.”

A bejegyzés trackback címe:

https://ennmary.blog.hu/api/trackback/id/tr412356919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása