Ki ne ismerné a szerelemből elkövetett leghíresebb páros, Rómeó és Júlia történetét?
Ki ne hallott volna Domján Edit, vagy Szécsi Pál halálának körülményeiről?
A Bibliában fellelhető hét, öngyilkosságot elkövető ember egyike Júdás volt. Nem tudta feldolgozni saját árulását, ezért önkezével vetett véget életének.
Ha mindenkit felsorolnánk, hosszú lenne a sor… Figyeljünk oda magunkra, figyeljünk egymásra!

."Azt kívántam magamnak, hogy az utcán vérbe fagyva,
Haljak meg mindenkitől távol, magányosan kitaszítva.
Ültem a teraszon a cigit kartonszámra szívva,
Az öngyilkosság gondolatát mindig az agyamban tartva.
Minden egyes éjszaka bőgtem, mint egy ökör,
Elegem volt már abból, hogy én voltam a szemetes vödör.
Amibe beledobhattál bármit, mondhattál rá bármit,
Hozzám mindig jöhettek hisz vigasztaltam bárkit.
De én nem kaptam ezt vissza mikor rám szakadt az égbolt,
Mindenki csak basztatott és rosszabb lett mint volt.
Már csak egy fekete folt, hisz már nagyon régen volt,
Akadt olyan ember, aki barátként csak előre tolt."

 

Öngyilkosság következtében évente egy millióan, vagyis többen halnak meg a világon, mint ahány embert megölnek.Az utóbbi ötven évben több mint felével (60 %!) emelkedett az öngyilkosságok száma. A férfiak négyszer többször követnek el „sikeres” öngyilkosságot, mint a nők. Legtöbben a hatvan év körüliek közül választják ezt a halált. Tavasszal és a délelőtti órákban történik a legtöbb öngyilkosság.szomorú statisztikában. Százezer lakosból huszonöt honfitársunk döntött úgy, hogy befejezi az életet.Az öngyilkosságot a szándékosság jellemzi. Olyan cselekmény, ami ugyan nem számít betegségnek, de hátterében gyakran mentális zavar húzódik meg. A legtöbb esetben lelki válságból keresnek kiutat ezzel a tettel az emberek.Más kategória - de egyre növekvő számban kell számolnunk velük - a vallási fanatikusok testükre szerelt robbanóanyaggal történő merényletei Az öngyilkossági kísérletet, vagyis sikertelen öngyilkosságot ( ami a felmérések szerint hatszorosa a halállal végződőnek) nem büntetik sehogy…­Halálos betegséggel küzdők esetében néma megértéssel fogadják még a családtagok is az öngyilkosság bekövetkeztét.
Az öngyilkosságot megelőző időszakban a legtöbb áldozat valamilyen közvetett formában jelzi szándékát a külvilág felé. Ilyen lehet a halálvágy megfogalmazása, gyógyszerek gyűjtögetése, fegyver vásárlása.
A halált tervező ember gondolkodása merevvé válik, viselkedése megváltozik, emberi kapcsolatai beszűkülnek, értékrendje felborul, öngyilkosságról fantáziál. Haragja önmaga felé fordul, és egy nap megteszi…Az öngyilkosság egy adott helyzet, többnyire átmeneti probléma végleges megoldását jelenti.              Irodalmi, zenei, képzőművészeti alkotások örökítették meg és tették halhatatlanná jó néhány történelmi személy önkéntes halálát.

Szólj hozzá!

Címkék: az

A bejegyzés trackback címe:

https://ennmary.blog.hu/api/trackback/id/tr652273582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása