Azt vettem észre, hogy az utóbbi időben divat lett előítéletesnek lenni. Míg korábban mindenki kínosan ügyelt arra, hogy toleránsnak mutassa magát, mostanában az  emberek előszeretettel fejtik ki, hogy mely társadalmi csoportokkal szemben vannak fenntartásaik.Menthetetlenül elindultunk az elfajzás és a gyűlölködés útján, mások alig nagykorú demokráciánk szükségszerű velejárójának tekintik a jelenséget. És vannak olyanok is, akik összeesküvést, mesterségesen gerjesztett konfliktusokat sejtenek az események mögött – hogy csak néhány emeljek ki. Napjainkra arra a megállapításra jutottak, hogy gondolkodásunk természetes és adaptív velejárójáról van szó, mely negatív irányban sztereotipizálásban, előítéletben és diszkriminációban csúcsosodik ki. A kategorizáció arról szól, hogy nemük, korcsoportjuk, etnikumuk, vallásuk, foglalkozásuk és egyéb jellemzőik alapján csoportokba soroljuk az embereket, és ezekhez a csoportokhoz különböző tulajdonságokat rendelünk.

Nincs is ezzel baj addig, amíg a folyamat kimerül abban, hogy felismerjük és elismerjük a másik csoport másságát és ehhez igazítjuk viselkedésünket. Ezen a ponton ugyanis megjelenik az értékítélet, és az egyébként hasznos mechanizmus vallásháborúvá, rasszizmussá, de legalábbis diszkriminációvá fajul.A tapasztalat ugyanis azt kódolta belénk, hogy nem feltétlenül jó ötlet rögtön haverkodni az idegen csoporttal. Sokkal hasznosabb, ha első körben tisztes távolból felmérjük az erőviszonyokat és felkészülünk az esetleges támadásra, sőt lehetőleg még második körben is ezt tesszük, de az sem teljesen elvetemült lépés, ha rögtön mi támadunk. Az előítéletek tanulmányozása afféle sláger ágazatnak számít. Persze, aki ilyesmire adja a fejét, igencsak ingoványos talajra téved, hiszen az előítéletek vizsgálata korántsem sétagalopp. Ott kezdődik a probléma, hogy igyekeznek toleránsabbnak mutatkozni, mint amilyenek valójában. Ezáltal pedig mérhetővé válnak azok a vélekedések, hiedelmek és preferenciák, amiket nem tudunk vagy nem akarunk feltárni. A Harvard oldalán bárki számára hozzáférhető teszt segítségével többféle területen feltárhatjuk esetleges előítéleteinket.Megtudhatjuk például, hogy miként vélekedünk valójában a különböző rasszokhoz tartozó emberekről, a különböző szexuális irányultságú egyedekről, a nemekről, országokról és bőrszínekről, valamint hogy táplálunk-e előítéleteket a túlsúlyos személyekkel kapcsolatban, esetleg a fiatalokat preferáljuk-e az idősekkel szemben. Saját és ismerőseim tapasztalatai alapján azt mondhatom, hogy sokszor okoz meglepetést az eredmény, úgyhogy a teszt kipróbálása önismereti szempontból sem elhanyagolható kaland.

 

Szólj hozzá!

Címkék: ember

A bejegyzés trackback címe:

https://ennmary.blog.hu/api/trackback/id/tr532234887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása