ennmary 2010.08.05. 19:14

A fobiám

  1. A megbocsátás luxus, pedig életmódnak kellene lennie.
  2. Az igazság létezik - csak a hazugságokat kell kitalálni.


A fóbia indokolatlan viszolygás vagy ösztönös félelem meghatározott, helyzetektől vagy személyektől, ezt én is felismerem, de szabadulni nem tudok tőle.
A fóbiákban szenvedő emberek irracionális félelmet, rettegést vagy pánikot élnek át, amikor a rettegett, helyzettel kapcsolatba kerülnek. Leggyakoribb formái, a szociális fóbia.
pl.: Antropofóbia - emberi társaságtól való rettegés a szociális fóbia egy fajtája
Fonofóbia ,.- zajtól való félelem.
Panfóbia ,.- állandó oktalan rettegés valamitől
Sociofóbia ,.- az emberektől illetve a társadalomtól való félelem, vagy ellenszenv (erre van a szociopata, angolul sociopath elnevezés is).
Xenofóbia ,.- idegenektől való félelem, idegengyűlölet


Meghatározott, konkrét dolgoktól való ,,iszonyok", a szorongásos betegségek sajátos formái. A félelmet kiváltó helyzet (pl. szociofóbia = társaságban) heves szorongást vált ki, ezért az ilyen helyzetet ,,mindenáron" elkerülöm. Sok száz különféle dologtól lehet ,,betegesen" iszonyodni.

A fóbiákat abban az estben tarthatjuk betegségnek,
amikor jelentősen befolyásolják az ember életét, többnyire súlyosan nehezítve azt.
A speciális fóbiák súlyos eseteinél a fóbia tárgya sokszor
hordoz olyan jelentést ami az egyén számára más szorongást jelentő dologgal, tudatalatti félelemmel kapcsolódik,
Szociális fóbia
A szociális fóbia (emberfóbia) tünete ismétlődő félelem az olyan helyzetektől, ahol a más emberek megítélésének lehetek kitéve, azonnali pánikot provokálnak. tisztában vagyok félelmeimmel eltúlzott voltával, de ezt befolyásolni nem tudom.Tehát többnyire elkerülő magatartással reagálok.
A "phobosz" görög szó rettegést, félelmet, menekülést jelent
A fóbiák olyan megbetegedések, ahol bizonyos helyzetben intenzív szorongás jelenik meg, a közlekedési fóbia, a tömegiszony.
A fóbiás rendellenesség abban különbözik a normál félelemtől, hogy az egyén intenzív szorongást él meg, félelmei irracionális mértéket öltenek, és a félelmetes helyzetek miatti szorongás hatással van mindennapi tevékenységére, pl. nem mer otthonról kimozdulni, nem mer olyan helyre menni, ahol sok ember van.

A szociális fóbia tulajdonképpen társas helyzetekben megjelenő erős szorongás, régóta ismert, mint gátlásosság, félénkség. (Ez csak az utóbbi időben van) A szociális fóbiában szenvedő egyén legjellemzőbb vonása, hogy mások rossz véleményétől tart, attól fél, hogy elutasítják, kiközösítik, butának tartják.!Ezért szorong mások társaságában, retteg, és elkerüli a számára félelmet jelentő helyzeteket.(így én ki sem megyek a lakásból)Félelmet és heves szorongást él át látogatók fogadásakor, tehát félelmet érez bármilyen, mások előtt zajló viselkedés miatt. A egyén elsősorban szorongására figyel, ezért nehezen tud koncentrálni arra, hogy mit mondanak neki.
A pánikbetegség jellegzetesen súlyos katasztrófa-élményként kapcsolódhat az egyéneknél bizonyos testi érzetekhez. A pánik során kontroll elvesztésétől van szó. A pánikbetegség gyakran társul más betegséggel de előfordul önmagában is. A pánikzavarban szenvedő egyén számára nagy félelmet okoz kontrollvesztettség érzése.

Meghatározott, konkrét dolgoktól való ,,iszonyok", a szorongásos betegségek sajátos formái. A félelmet kiváltó helyzet (pl. szociofóbia = társaságban) heves szorongást vált ki, ezért az ilyen helyzetet ,,mindenáron" elkerülöm. Sok száz különféle dologtól lehet ,,betegesen" iszonyodni.

hangulati-érzelmi élet zavara. Alaptünet az érdeklődés és az örömre való képesség csökkenése, negatív gondolkodási séma, az energia csökkenése, mely fáradékonysághoz, csökkent aktivitáshoz vezet. Az alaptüneteken az önbizalom és az önértékelés csökkenése, a bűnösség és értéktelenség érzés, a jövőt illető pesszimizmus, önsértések, öngyilkossági gondolatok
Na ez lennék én jelen esetben - kurvára kivagyok........

A bejegyzés trackback címe:

https://ennmary.blog.hu/api/trackback/id/tr752201829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása