Milyen típusú ember vagyok? Milyen jellegű problémákkal küszködök?Azokat hogyan oldjam meg? Fontos szerepet játszana, az önbizalmam. 

Mi az önbizalom? Képesség? Tulajdonság? Titokzatos adomány? Életünk során mi magunk szerezzük meg? - - -  Ha ez működik, képesek vagyunk megbirkózni az élet kihívásaival.Az önbizalom leginkább valamiféle érzés. Belsőnkből, önmagunk képességeinek és gyengeségeinek, valós értékeléséből jön.Régebben ( és most újra, előjött) – általában indokolatlan – kisebbségi érzéssel, szenvedek. Aztán  az – élettapasztalat és az önismeretnek köszönhetően – már kellene rendelkeznem önbizalommal,de ez a tulajdonságom a jelenlegi állapot, helyzet nem segít,kudarc érzés hibáztam. Az ismeretlentől való félelem, a bizonytalanság és szorongás, most ez van előtérben sajna.

 Ami nem pusztít el, az megerősít - ?

Kommunikálunk, kezeljük a konfliktusokat, és elérjük céljainkat?  – Életminőségünk szempontjából nem lenne hátrány.Ez  kemény munkába, sikerek és kudarcok sokaságába kerül, hogy elérje ezt a „paradicsomi” állapotot.Gyakran egy ismeretlen helyzetet nem tudunk megoldani, az elénk gördülő akadályokon nem leszünk képesek átlendülni.Ám ha azzal a  tudattal kell éljek, hogy  ügyességem, tehetségem, rátermettségem mostantól egy nulla.Van aki a kudarcokból  is tud építeni?  Véletlenül nem erre mondják..  ami nem pusztít el, az megerősít.Ha elesünk is néhányszor,utána fel tudunk állni, - nos én most akkorát buktam hogy képtelen vagyok az újrakezdésre. A felállásra.

A kivételek erősítik a szabályt

Az önbizalom néha magasról letojja a törvényszerűséget, és egyeseket elkerül, míg mások mellé szegődik társul.

Titokzatos gyökerek

Mi rejtőzhet vajon a hátterében?  Nem hagyják magukat negatívan befolyásolni a makacs tények által?  Sok-sok tényező alakítja a személyiségünket. Az önbizalom kialakulására is hatással van mindaz, amit életünk során tapasztalunk. Az önbizalom léte vagy hiánya azután visszahat minden belső élményünkre és külső viselkedésünkre, átszínezve azt.

Ha hiányzik, vagy ha túlteng

Akinek van önbizalma, már megjelenésével, fellépésével sugározza ezt: jelenlétének súlya van, döntésképessége jó. Az önbizalom hiánya, tehetetlenség-érzést, erőtlenséget, és önmagunkban való bénító kételyt alkot.

.

Az önbecsülés tartóoszlopai

Az önbizalom egyik fontos előfeltétele az önbecsülés.:az önbecsülés hat tartóoszlopon nyugszik:

1. Tudatos élet
2. Önelfogadás                                                                                                                                                                                                                               3. Felelősségtudat
4. Asszertivitás A hiteles viselkedés.                                                                                                                                                                                              5. Céltudatosság
6. Integritás  harmónia van aközött, amit tudunk, amit mondunk, és amit csinálunk.

 A pozitív önértékelés kialakítása? !

Ha az ember erősségeit tudatosan továbbfejleszti, azzal egyben önbizalmát is növeli. Ám kudarcainkat sem kell szégyellnünk! Hibázni szabad, de ha tanulunk kudarcainkból, elkerülhetjük, hogy legközelebb is elkövessük ugyanazt a hibát.Aki úgy érzi, egyedül nem tud megbirkózni az önbizalom-javítás feladatával, neki nagyon nehéz főleg ha a segítség kérés, és elfogadás is gondot okoz mint az esetemben.

.

 

ez van .........

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ennmary.blog.hu/api/trackback/id/tr982288219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása