ennmary 2010.08.04. 15:58

Milyen a stressz?

    Mindenkivel előfordulhat, hogy szomorúnak, idegesnek vagy mérgesnek érzi magát. Habár ezek normális emberi reakciók, egyeseknek mégis komoly problémát okozhatnak - olyanoknak, akik érzéseiket nehezen tartják kordában. A bánat, a félelem és a harag a három ,,nehéz" alapérzelem. Bár sokan ,,negatívnak" hívnák őket, bizonyos helyzetekben pozitív változásokat is előidézhetnek, mi több, életben maradásunkhoz feltétlen szükség van rájuk, ezért nem bölcs dolog az elítélésük.Az emberek többségére egyik vagy másik jellemző a három közül, vagyis tipikusan gyakrabban reagálnak bánattal, szorongással vagy ingerültséggel az élethelyzetekre.
Ha ez túlmegy bizonyos határon, akkor csodálkozunk, hogy miért fordulnak még rosszabbra a dolgaink, miért érezzük magunkat egyre nyomorultabbul, és miért alakulnak ki különféle figyelmeztető betegségeink.

Rengeteg probléma - például konfliktus - Sok olyan túlzottan ingerült páciens fordul meg a pszichológusok és pszichiáterek rendelőjében, akinek eredetileg nem is a harag volt az alapérzése, hanem a félelem vagy a szomorúság, de ezt el akarták nyomni - nem vallották volna be semmi pénzért, hiszen a gyengeség, haszontalanság jelének tartották, könnyeiket szégyellték.
Ugyanilyen gyakori, hogy a depressziós ember mélyre temeti magában a dühét, mert nem ismer olyan biztonságos és építő jellegű módszert, amivel kifejezhetné.
A túlzott szorongás is utalhat arra, hogy a mélyben feldolgozatlan bánat vagy düh rejlik

Ha dühösek vagyunk, ássunk a mélyére: nem lehet, hogy szomorúak vagyunk, vagy aggódunk? Ha krónikus szorongás vett rajtunk erőt, talán elmulasztottunk kifejezni egy csomó dühöt vagy bánatot... Minden érzelemnek megvan a maga haszna és szerepe.

A bejegyzés trackback címe:

https://ennmary.blog.hu/api/trackback/id/tr982198747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása