"Mostanában szinte mindennap foglalkoztat az öngyilkosság, gondolata.”

Ezért belefojtom magam az információ szerzésbe ezen a területen .- összeszedem ami érdekel.

Van egy baromi nagy tartozásom , és még tetőztem is ……. Nem tudok fizetni, és attól tartok maga alá temet a pénztelenségem 30 xxx évesen ilyen sorsot produkáltam magamnak, magunknak, fiamat magammal rántva ebbe a szar helyzetbe..Nagyon boldogtalan vagyok.
Súly-és,mozgással kapcsolatos problémáim vannak.De ez mind csak másodlagos. Sokszor úgy érzem, értéktelen vagyok.Csak annyi tart vissza, hogy ne maradjon az adósságom, másra amit nem tudok kifizetni. Ámbár én sem tudom úgyhogy mindegy .Szinte mindenre alkalmatlannak érzem magam. Tényleg értéktelen vagyok!

Valóban nehéz az életem. Elkeseredett, nincs anyagi és érzelmi biztonsága,"lóg a levegőben". Meg kellene alapoznia az életemet,és az egészségemet, minden szempontból.

 

Az öngyilkossági késztetés és hajlam nagy mértékben függ sajátos helyzetemtől, lappangó problémák okától.

 

Gyüjtemények:

A kórház személyzete gondoskodni fog róla, hogy ne kerülhessen a kezébe semmi olyan eszköz, amellyel árthat magának.Attól függően, milyen mentális állapotban van, gyógyszeres kezelést írhat elő, hogy megnyugodjon, illetve hogy a mögöttes mentális betegség, például depresszió tüneteit csillapítsa. Az orvos dönt arról, elhagyhatja-e a kórházat. Hosszabb-rövidebb ideig mindenképp ott kell maradnia, ha: Öngyilkosságot kísérelt meg--Fennáll a közvetlen veszélye, hogy kárt tegyen magában vagy öngyilkosságot kövessen el---Olyan mentális betegségben szenved, mely tünetileg nem kezelhető, s emiatt veszélynek van kitéve-----Lobbanékony vagy vakmerő természetű

Az orvos ragaszkodhat ahhoz, hogy mindaddig a kórházban maradjon, amíg meg nem bizonyosodik a gyógykezelés hatékonyságáról, s így kellő biztonságban távozhasson és megkaphassa a szükséges utókezelést.

vészhelyzetek  :  Amennyiben foglalkoztatja az öngyilkosság gondolata, de nincs válsághelyzetben, járó betegellátásra van szüksége.

Pszichoterápia. A pszichoterápiás kezelés során, melyet neveznek tanácsadó vagy beszélgető terápiának is, feltárja azokat az okokat, amelyek öngyilkosságra késztetik. A terapeutával közösen állítják össze a kezelés programját és tűzik ki a célokat. a mentálhigiénés tanácsadóval, míg nem tudja jobban kezelni az öngyilkosságra késztető gondolatait.

Gyógyszeres kezelés. A mértéktelen szerek csak erősítheti az öngyilkosság gondolatát és meglehetősen lobbanékonnyá is teheti. (nagyon jó lett volna ha a valoságban is így működik, de az elöítélet még a dokiknál is működik. Csak egy részét szerettem volna megkapni ennek! )

ha az öngyilkosság gondolata foglalkoztatja?

Ha van olyan hozzátartozója, aki már próbált kárt tenni magában, vagy úgy gondolja, hogy fennáll ennek a veszélye, kérjen segítséget. Ha úgy véli, hogy öngyilkosságra készül.Nem kényszeríthet senkit arra, hogy szakkezelésre járjon, de bátoríthatja és támogathatja ebben. Semmi sem pótolhatja a szakszerű segítséget, ha öngyilkossági hajlamot kell kezelni vagy öngyilkosságot megelőzni. Ne próbáljon meg teljesen magára hagyatkozva küzdeni öngyilkos gondolataival vagy erre utaló magatartásával. Szakszerű segítségre és támogatásra szorul, hogy legyűrhesse az öngyilkos- gondolkodásmóddal kapcsolatos problémáit.

 A szakavatott segítségnyújtás mellett, amire szüksége van, :Tudjon meg minél többet az állapotáról! Ha például depressziós, ismerje meg a betegség okait és kezelési módjait. Ügyeljen a figyelmeztető előjelekre! Működjön együtt az orvossal vagy terapeutával, hogy megtudja, mi váltja ki Önben az öngyilkossági késztetést. ( nos ez érdekes mivel a doki elhatárolódott mondván nem bízik bennem )

Az öngyilkosság valamilyen stresszel teli élethelyzetre adott tragikus válasz, s azért tragikusabb mindennél, mert meg lehetett volna előzni.----Úgy tűnhet olykor, hogy nincs más lehetőség a problémáid megoldására, s az egyetlen kiút, hogy véget vess a fájdalmadnak, az öngyilkosság.

Öngyilkosság  gondolatokra utaló figyelmeztető előjelek:

• Az öngyilkosságról való beszélgetés, ideértve az efféle kijelentéseket is:„Bárcsak halott volnék” vagy „Inkább meg se születtem volna”.--Öngyilkosság elkövetésére alkalmas eszközök beszerzése,gyógyszerek felhalmozása.--Elfordulás a társasági kapcsolatoktól, magányba menekülés.-- Hirtelen hangulatváltozások: az egyik nap érzelmileg feldobott valaki, majd másnap teljesen kedveszegett.--Túlságosan is foglalkoztatják a halál, kérdései.-- Valamilyen esemény miatt csapdába esettnek vagy reményvesztettnek érzi magát. --Megváltoznak a mindennapi szokásai, ideértve az étkezési vagy alvási szokásokat is.--
Kockázatos vagy önpusztító dolgokat művel--Látványosan megváltozik a személyisége:

E figyelmeztető előjelek nem mindig nyilvánvalóak, és személyiségtől függően mások és mások. Némelyek világosan kinyilvánítják szándékaikat, míg mások titkolják, hogy az öngyilkosság gondolata foglalkoztatja őket.

úgy érzed, hogy kárt tehetsz …………

Teljesen normális dolog, ha olykor szomorúnak, zaklatottnak vagy boldogtalannak érzed magad bizonyos élethelyzetekben. Ha azonban az efféle érzések nem múlnak el vagy arra késztetnek, hogy öngyilkos legyél vagy kárt tegyél magadban, amilyen gyorsan csak lehet, kérj orvosi segítséget. Az öngyilkosság gondolata nem múlik el csak úgy magától, fordulj segítségért.

( igen de itt más a megítélés ezen a téren, lehet, hogy nem normális de az én életem is felfordúlt, más – normális életű – nem így látja mint én , nehéz ezt szavakba önteni.)

Az okok

Több oka is lehet annak, ha felmerül valakiben az öngyilkosság gondolata. Amikor valamilyen szörnyű élethelyzettel szembesülve úgy érzed, képtelen vagy megbirkózni vele. Sok minden kiválthat ilyen helyzetet: anyagi gondok, egy hozzád közelálló halála, vagy súlyos betegség. Ha reménytelennek látod a jövőd, azt gondolhatod, hogy az öngyilkosság a megoldás. Egyfajta csőlátásod alakulhat ki, amikor is az öngyilkosságot véled az egyedüli kivezető útnak az adott válságos helyzetből.

Akik már megkíséreltek öngyilkosságot, illetve foglalkoztak a gondolatával és ekképp viselkednek, azok esetében nagy valószínűséggel fordult már elő, és fog is -öngyilkossági hajlam összefügghet az illető lobbanékony természetével.

Az öngyilkosság kockázati tényezői a következők:

• Korábbi öngyilkossági kísérlet.--Lappangó pszichés zavar, mint például depresszió vagy poszttraumás stressz zavar.-- öngyilkosságok jelentős részét alkohol hatása alatt követik el.--
Vakmerő vagy lobbanékony természet.-- Reménytelenség érzése.-- A közelmúltban átélt stresszes élmény: szeretett társ elvesztése.--Valamilyen komoly betegség, vagy állandó fájdalmak.-- Társadalmi elszigeteltség vagy magányérzet.--Összeütközés a törvénnyel.

Gyilkosság és öngyilkosság

Bizonyos esetekben az öngyilkosságra hajlamos emberek egyaránt kockázatot jelentenek mások és önmaguk számára is.Az ilyet nevezik gyilkos-öngyilkosságnak. Számos dolog kiválthat olyan érzéseket, melyek erre a tragikus magatartásra ösztönöznek valakit. A gyilkos-öngyilkosság néhány általános kockázati tényezője:

• szerelmi bekövetkezett konfliktus.
• A törvénnyel való összeütközés.
• Mentális zavarok, kiváltképp a depresszió..

Antidepresszánsok szedése, fokozott kockázata

Néhány tanulmány rámutatott, hogy feltehetően összefüggés lehet a megkezdett antidepressziós gyógyszeres kezelés és az öngyilkosság fokozott kockázata között. A gyógyszerek forgalmazását engedélyező hatóság előírja az antidepresszánsok gyártó hívják fel a figyelmet arra, különösen ki vannak téve az öngyilkosság kockázatának.Ha bárki is  antidepresszánst kezd szedni, érdemes felügyelni, nem tapasztalhatók-e nála az öngyilkossággal való foglalkozás jelei.

Mi az öngyilkosság?-Az öngyilkosság az a cselekedet, amelyet akaratosan, közvetlenül és tudatosan követ el valaki annak érdekében, hogy kioltsa saját életét.

 

Az öngyilkosság gondolata általában akkor fogalmazódik meg valakiben, amikor a lelki terhek felülkerekednek azokon a megküzdési stratégiákon és azokon az erőforrásokon, amelyekkel az egyén megpróbálja megoldani a problémáit.De nem megy.

Ez a kétségbeesés annyira erős, hogy a halálvágy felülkerekedik

 

Az öngyilkosság Van, ahol bűnnek számít.Van, ahol a saját élet kioltása tiszteletreméltó cselekedet, amennyiben az élethelyzet, amelyből az illető menekül, szégyenteljes, vagy reménytelen.

 Ám az öngyilkosság mindenhol csak egy gyűjtőfogalom: nagyon sok eltérést találhatunk a halál keresésében, motívumaiban, elkövetésének módjában.

 

A halálkihívó emberek csoportja az öngyilkosság elkövetése előtt vagy akkor még nem jutott döntésre a tekintetben, hogy meg akar-e halni, ám viselkedésük magával hordozza a halál lehetőségét.

Öngyilkos-jelöltekre, akik a vonatsíneken vagy egy magas korlát szélén egyensúlyoznak, illetve azokra, akik a halálos adag gyógyszer bevételét,próbálkozásuk szomorú sikerrel járjon…….Noha nincs egyértelmű jele annak, hogy valaki öngyilkosságot fog elkövetni, van számos kockázati tényező, amelynek jelenléte ebben az irányba mutathat.

 Mindenképpen elsődleges rizikófaktornak számítanak a pszichiátriai betegségek, közülük elsősorban a depresszió, a skizofrén megbetegedés és a szenvedélybetegségek. A depresszió számos vizsgálat eredménye szerint a befejezett öngyilkosságot elkövető emberek 50-70%-a  nem megfelelően kezelt depresszióban. ( ????) és mért is ??????

 

Fontos megemlíteni, hogy a kevert mániás-depressziós periódusok különösen veszélyesek. Ugyancsak veszélyt jelenthet a már elkövetett sikertelen öngyilkossági kísérlet,

 Semmiképpen nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha valaki akárcsak utalást szintjén is említi a halálvágyat vagy a reménytelenséget.

Léteznek olyan kockázati tényezők, amelyek önmagukban csekély veszéllyel bírnak, de összeadódva már az öngyilkosság gondolata felé terelhetik az illetőt.

 Kétségtelenül veszélyeztetettebbnek számítanak azok, akik magányosan élnek, reménytelenségüknek adnak hangot, anyagi gondokkal küszködnek, súlyos, negatív életeseményeken estek át,

Noha a nők gyakrabban kísérlik meg kioltani az életüket, a férfiak nagyobb arányban halnak meg öngyilkosság következtében.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://ennmary.blog.hu/api/trackback/id/tr392283067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása