A modern skizofrénia

Mindenki szereti az Énjét takargatni, általában mindig van egy olyan határ, amit nem mutatunk meg a másiknak, Mindig van egy olyan rész, amit nem fogunk kiteregetni.          A jól ismert énvédő mechanizmusról van szó. Ez a rejtegetés védelmet ad, ha nem mutatunk semmit, akkor igen kevés az esélye annak, hogy támadható legyen az Énünk.     Minél többet mutatunk meg a másiknak, annál inkább kiszolgáltatottá válunk.                Alapvetően senki sem őszinte. Egyre több embertől kell megvédeni magunkat.                                                                                       Az.,emberek,találkoznak,egymással.                                                                        A kommunikáció: az emberek beszélnek egymással. Kiegészül nonverbális elemekkel is, gesztusokkal, hanglejtéssel, metakommunikációval, ami részlegesen teljessé teszi a dolgot.   

                                                                                                               Érdekes a telefon, hogy két ember, akik között mondjuk egy óceán van, is tudjon egymással beszélni. Van egy olyan dolog, ami mögé el lehet bújni. Az embert csak odaképzeljük. A jelenlét elmúlt, és természetesen a nonverbális kommunikáció nagyrészt eltűnik. 

                                                                                                                     AZ internet,levelezés stb... Itt már teljes egészében kimondhatjuk, hogy kommunikáció leredukálódott. A feleknek nem kell találkozniuk,. Az Én eltűnik, csupán karakterek maradtak.Az emberek egy géppel kommunikálnak. A géppel beszélik meg a problémájukat. Szinte már kiteljesedett az énvédő mechanizmus. A világon semmit nem tudnak meg rólam az emberek. Néhány karaktert mutatok magamból, ami nem én vagyok. De ne is legyünk ennyire pesszimisták. Át fog ez alakulni.A fantáziánk működik. A fantáziánk kitalál,egy lényt a karakterek mögé. A fantázia igen erősen dolgozik.

Nézzük tehát, hogy miből élünk: Van egy emberi, aki az énvédő mechanizmus kiteljesedése, és van egy fantázia. Itt a nagy kérdés: Lehetséges-e, hogy a személy eltűnik, és a fantázia egy  személlyel kommunikál kizárólag az elmében? Nagyon beteg kérdés nagyon elképzelhetetlen lenne. Vagyok annyira negatív, hogy kijelentsem, hogy lehetséges ez.! A tudat képes a skizofrénia egy modern szintjére, ahol már nem a géppel társalog, hanem a fejében létező valakivel. Ez a modern skizofrénia, amelynek már mi is részesei vagyunk. Ma is találni bőven ilyen embert aki már részlegesen skizofrén állapotban van.

 Megyek! Beszélgetek egy kicsit (magammal)!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ennmary.blog.hu/api/trackback/id/tr812259927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása