Ösztön : a viselkedéstud.-okban (etológiában, pszichológiá ban) használt fogalom. Nincs egyértelműen elfogadott definíciója, de a meghatározásokban, veleszületettnek és rögzítettnek tartják az ösztönös viselkedésmintákat.

Az önzés: Az önzés a csillapíthatatlan sóvárság egy neme, az önző csak önmagával tud foglalkozni, attól való félelmében, hogy nem kap eleget, és valamit elszalaszt, irigységgel átitatva mindenki iránt, akinek több jut. Ezért az önzőből hiányzik a biztos öntudat alapja, az önérzet. Csak rajong önmagáért, csak kényezteti önmagát, el van bűvölve önmagától. Nárcizmus? Talán igen. Mindenesetre a szeretet hiánya. A modern európai ebben az énsóvárságban és önelragadtatásban él, amelynek egyetlen élve önmagát kifosztani és lenyelni. Az önszeretet engedélyezett, sőt kötelező magatartás. Az embernek önmagát szeretnie kell. Az én-éhség viszont eltévelyedés.

önámítás (önáltatás) : Az önámítás során saját magunkat vezetjük félre, hogy elfogadhassuk igaznak vagy helyesnek azt, ami hamis vagy helytelen. Más szóval az önámítás téves elképzeléseink igazolása saját magunknak.

Az önértékelés : az ember kritikai megítélése és minősítése önmagáról, képességeiről, tevékenységéről, magatartásáról. A folyamatos önmegfigyelésen és önellenőrzésen alapuló önértékelés lehetővé teszi az egészséges, személyiségre jellemző önismeret és önbizalom kialakulását, az önirányítás képességének fejlődését.

Az önismeret, önmegismerés egy olyan önmagunkra irányuló lelki folyamat, amely során megismerjük személyiségünk tulajdonságait, képességeit, szándékait, érzelmeinket, gondolatainkat és mindezek együttes működését.Az önmegismeréshez szükség van őszinteségre, hogy be tudjuk vallani magunknak azokat az igazságokat is, amelyek bevallása fájdalommal jár.Az önismereti folyamatot jó esetben önelfogadás követi.

Önmarcangolás:Szándékos,hosszútávú önmarcangolás...Mindenkinek vannak rossz pillanatai,  Volt és számtalan alkalom lesz is, amikor nem mi vagyunk a megfelelő, a tökéletes...és sírhatunk otthon akármennyit, ez nem fog változni.  Ők nem hagyják magukat, hogy, kirángassuk őket mély önsajnálatukból, de szívesen  húznak le magukkal a szomorúság medrébe.

Az öngyilkosság: az a szándékos cselekmény, amelynek célja és végeredménye a cselekvő saját életének kioltása.Az öngyilkosság nem betegség, hanem cselekmény, amihez mentális zavarok, régebb óta fennálló kezeletlen problémák, külső körülmények, vagy frissen bekövetkezett, az egyén korábbi életét (értékrendjét) súlyosan megrendítő események, krízisek járulnak hozzá. A pszichológia szerint nincs öngyilkosságra immunis személy.Az öngyilkosok több mint kétharmada depressziós. A depresszív állapotot tartós búskomorság, elesettség, szomorúság, apátia, halálvágy jellemzi. Az öngyilkosságok túlnyomórészt lelki válságból, krízisből adódnak. 

önbizalom, önismeret, önbecsülés, önelfogadás.

Mind egymással összefüggő szavak, mégis különböző jelentéssel bírnak.De nincs egyik a másik nélkül...

 Aki nem ismeri Magát, annak nincs önbecsülése sem, mert nincs tisztában az értékeivel,de egyáltalán azzal sem, hogy ki is Ő.Aki nem értékeli Magát, annak önbizalma sincs, és akinek nincs önbizalma , hogyan is tudná elfogadni Magát.Aki az önismeret útját járja, az egyre nagyobb önbizalomra tesz szert, ugyanis megismerve Önmagát, meglátja értékeit, erősségeit, és gyengéit.Ezáltal megtanulja becsülni azt, amilye van, úgy ahogyan van, és ebből születik meg az önelfogadás. Természetesen ez az út nagyon hosszú... Olyannyira, hogy egy életen át tart..De nagyon izgalmas és kalandos....Aki erre ráérez, annak feltárul egy olyan világ, ami ugyan a szemnek láthatatlan, de a szívnek, a léleknek nagyon is valós...  

„A MAI ÉLETED AZ EDDIGI GONDOLATAID ÉS ÉRZÉSEID EREDŐJE.A JÖVŐDET A MAI SZEMLÉLETED ALAKÍTJA.”

Mert Önmagamban bízni, az annyit jelent, mint hinni Önmagamban. Ha hiszek Önmagamban, akkor tudok hinni a Másikban, a Sorsban, a Világban......és a hitünk ereje, meghatározza életünk milyenségét… innen indulhatsz el, vagy ide jutsz vissza….

Önbizalom: Nem jó tehát a túl sok önbizalom és a túl kevés sem! Mi és mennyi az ideális és mihez képest?
Az önbizalomnak a saját képességeinket, tudásunkat és tehetségünket kell összességében megjelenítenie!
Az önbizalom mutassa meg, hogy mennyire bízunk önmagunkban, a saját tudásunkban, ötletességünkben és problémamegoldó képességeinkben. Ez persze helyzet függő! A helyes önbizalom csak a helyes önértékeléssel fejlődhet ki! Ha bármi másra alapozzuk ezt, abból nagy hazugság és sok kuszaság keletkezik!

-          De miért panaszkodunk egyáltalán?
 
A panaszkodásnak alapja az önszeretet, önakarat és önérdek. Ha a dolgok nem történnek úgy, ahogy én látom jónak, elkezdek panaszkodni. Kimondatlanul is azt mondom, hogy én mindent jobban tudok, jobban látok. A panaszkodásban ott van a háttérben, hogy a véleményedet rá akarod erőltetni valakire, vagy olyan rendet akarsz teremteni, ami a te elgodolásod szerinti, és a másikat rendezetlen embernek tartod.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ennmary.blog.hu/api/trackback/id/tr352214651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása