Több ezer éves vallás, mégis olyan modernnek hat. Egyre nagyobb teret hódít, és mi, boldogságkeresők. Lépten-nyomon keleti filozófiákat hirdető csoportokba, meditációs táborokba, tibeti gyógyítókba botlunk, és egyre többen hisszük, az igazi boldogság kulcsához jutunk hozzá, ha megfogadjuk a buddhizmus tanait.

 

Mindannyian a boldogságot keressük. A nyugati társadalmak polgárai azt hiszik, a boldogság az anyagi javak felhalmozásával jár. Egyre jobb és jövedelmezőbb állás, egyre nagyobb ház, gyorsabb kocsi, drágább és drágább ruhák, órák, ékszerek... Még ha az eszünkkel tisztában is vagyunk azzal, hogy a „pénz nem boldogít”, a hétköznapjainkban mégsem tudunk szabadulni ettől a hittől, ezen keresztül pedig a pénz rabságától.

A gazdagék sem mindig boldogok!!!!!!!!

Tendzin Gjaco, a dalai láma egyik értekezésében egy olyan történetet mesél el, amikor egy nagyon gazdag házhoz hívták vendégségbe. Este, amikor bement a fürdőszobába, a mosdó fölötti szekrényben egy rakás nyugtatót, altatót, antidepresszánst pillantott meg.
Elgondolkodtat, hogy az anyagi javak bősége nem csillapít más problémákat. A gazdagokat sem kíméli a stressz, a lelki sivárság érzése, a szeretetlenségtől, betegségtől, magánytól való félelem, a depresszió.
„Az érzéki vágyak teljesítése olyan, mint amikor sós vizet iszunk: vágyunk és szomjunk egyre csak növekszik tőle”

De ki is a dalai láma? A dalai láma a tibeti buddhizmus Gelug irányzatának vezetője. Az első dalai lámát a feljegyzések szerint a tizennegyedik században választották.
Minden második tibeti buddhista elfogadja a dalai lámát Tibet vallási és politikai vezetőjének. A dalai láma a fővárosából, Lhasa-ból igazgatta az ország nagy részét egészen 1959-ig, amikor száműzték, és Indiába kellett menekülnie.
A dalai lámák a hit szerint az együttérzés állapotának megtestesülései.
 A buddhizmus születése:A buddhizmus filozófiai, illetve gyakorlat-alapú világnézet, amely bizonyos országokban vallási irányzatok kialakulását eredményezte. Az i.e. 6. században jött létre Indiába.

Bárkit szívesen tanított, aki érdeklődését fejezte ki iránta, de senkit nem unszolt, nem akart rávenni az általa képviselt filozófia gyakorlására, mert meggyőződése volt, hogy mindenkinek a saját útját kell járnia.
80 éves korában hunyt el.
Buddha tehát földi halandó

Buddha tehát nem isten, nem is egy isten földi megtestesülése, hanem ember, aki épp úgy megbetegszik, megöregszik és meghal, mint bármelyikünk. Ugyanakkor megkülönbözteti a többi embertől, hogy minden szenvedélyt és elvakultságot legyőzött,

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ennmary.blog.hu/api/trackback/id/tr992216692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása