Instabil - személyiségzavar

 

A személyiségzavarok között az ún. dramatikus csoportba tartozó instabil személyiségzavart a szélsőséges hangulati hullámzások, az impulzusok korlátlan kirobbanása a következmények figyelembe vétele nélkül, valamint az interperszonális kapcsolatok és az énkép instabilitása jellemzi.

A személyiségzavar a személyiség szerkezetének és a magatartás megnyilvánulásának zavara, melyek állandóak és hosszan tartóak. A személyiségzavar nem közvetlenül betegség, károsodás vagy agysérülés, valamint pszichiátriai betegség következménye. A személyiségzavarból adódó problémák főleg az érzelmi életet, az indulatok kontrollját érintik. Az egyénnek önmagához és másokhoz való viszonya kiegyensúlyozatlan, állandó feszültségeket hordoz. A személyiség egészét érintik, átható nehézségeket okozva a szociális, a munkahelyi alkalmazkodásban. Az ilyen egyén többnyire nincs belátással saját magatartását illetően, ezért általában segítséget sem igényel, ill azt nehezen fogadja el.Előfordulása a népesség körében 5-15 % körülire tehető, ami a pszichiátriai betegek körében jóval magasabb.Az instabil személyiségzavarat az impulzív magatartás, az indulati kontroll hiánya, a hangulat szélsőséges ingadozása jellemzi.Az impulzivitás önpusztító magatartásban vagy egyéb önkárosításba is megnyilvánulhat. Az érzelmi kiegyensúlyozotlanság az önkép instabilitásával van kapcsolatban. Váratlan dühkitörések, agresszív megnyilvánulások jellemzik.

Szélsőségesen negatív vagy pozitív érzelmekkel viseltetnek emberek iránt, sőt saját maguk iránt is. Ennek megfelelően az érzelmi kapcsolataik szeretetből gyűlöletbe csaphatnak át. Hol megnyerően kedvesek és odaadóak, hol kíméletlenül követelődzőek, agresszívek, gyakran paranoid attitűddel. Képtelenek érzelmeiknek, szorongásaiknak szabályozására emiatt magatartásuk kiszámíthatatlan, gyakran extrém megnyilvánulásokkal. Általában nagy az igényük a törődésre, ezért folyamatosan igénybe veszik a környezetüket. Hiányoznak a belső célok, tervek, krónikus ürességérzés jellemzi, ezért igyekeznek kerülni az egyedüllétet. Az instabil személyiség gyakran depressziós állapottal, érzelmi krízisekkel szövődik, átmeneti paranoid vagy disszociatív tünetek is előfordhulhatnak.
A személyiségzavar diagnózisának felállításához általában többszöri, részletes vizsgálat, az életvezetés elemzése,valamint heteroanamnézis (rokonok, ismerősök kikérdezése) felvétele is szükséges. Fontos, hogy a hangulati ingadozások, a szorongás, az impulzivitás miatt gyógyszeresen is támogassuk a terápiát.. Öngyilkossági veszély esetén kórházi kezelés szükséges!

Mentális és viselkedészavarok

Fegyelmezetlenség, Nem figyel a környezetére ,Aggódás ,Agresszivitás Csalódottság .,Düh Dühkitörések, Elhagyatottság érzése ,Ellenséges magatartás ,Fokozott ingerlékenység ,Fokozott izgalmi állapot ,Gyanakvás, Gátlástalanság, Halállal való foglalkozás, Hangulat változékonysága, Harag ,Idegesség, Izgatottság, Kiabálás, Kétségbeesés, Reménytelenség érzése, Szenvedés érzése Sértődékenység ,Tehetetlenség érzése ,Érzéketlenség ,Öngyilkossági gondolat, Önkontroll elvesztése Üresség érzése, Ingerlékeny Másoktól való elszakadás, elhidegülés érzése, Ellenséges, Hangulati labilitás Hangulati nyomottság, Rossz közérzet, Szorongás ,Nyugtalanság

 

 

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://ennmary.blog.hu/api/trackback/id/tr82212518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása