ennmary 2010.08.04. 15:55

Mi a szégyen?

  Szerintem:
A szégyen a szabadság hiánya, a teljesség eltagadása-eltakarása. A megszégyenítés az első önértékelésünkön elkövetett erőszak, mindez pedig olyan korban, helyzetben, amikor védtelenek vagyunk.
A szégyenérzet akkor alakul ki, amikor olyan jellemzőnkre, részünkre (pl. testrész) kapunk negatív visszajelzést, amin nem tudunk változtatni. Ennek eredményeképpen például igyekszünk az adott testrészt, jellemzőt láthatatlanná tenni.
Azaz mindent megteszünk, hogy az a valami, amit szégyellünk ne látszódjon, ne is kelljen tudomást vennünk róla. Ezzel kicsit úgy teszünk mint a strucc,nos, ettől még létezhet a probléma...csak valaki valamikor valamilyen negatív visszajelzést adott ránk!
A negatív megnyilatkozás pedig elsősorban arról az emberről szól, aki kimondta. A negatív ítélet, bírálat őt minősíti, az ő gondolkozásmódjáról és akkori érzelmi állapotáról ad tanúbizonyságot. Legfőképpen azt mondja el róla, hogy nem tudja kezelni saját magát, nem tud kommunikálni és átgázol a másik emberen.

A megszégyenítés arra készteti az embert, hogy elbújjon, láthatatlanná váljon, elkerülje azt, aki megszégyenítette. A megszégyenítés gyilkosság. Kínzás.

 

1 komment

Címkék: szégyen

A bejegyzés trackback címe:

https://ennmary.blog.hu/api/trackback/id/tr692198738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ennmary 2010.08.08. 00:57:06

egyre jobban érzem !! szinte fáj ez az érzés....
süti beállítások módosítása